Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Mi az airbrush?

 

 

Az airbrush vagy ahogy magyarul hívják, a retus pisztoly, egy művészeti festő szerszám..

 

Története

 

 

Az első airbrush pisztolyt 1893-ban Amerikában gyártották. Ekkor még a fényképezés nem volt igazán fejlett, az airbrush-t a kinagyított képeken jelentkező szemcsézettség és egyéb esztétikai hibák eltüntetésére, esetleg színezésére használták (retusálták). Innen eredhet a magyar retus pisztoly elnevezés is.

  

A későbbiekben az airbrusht, festett képek készítésére használták, azonban az eszköz nehezen indult el az elfogadás útján: a legelső airbrush képeket az akkori kor művészetet meghatározó alakjai elutasították, mondván, hogy a képek hiába kézzel, mégis mechanikus szerszám segítségével készültek.

 

Az 1960-as évekig leginkább illusztrációk, plakátok készítésére és fotók retusálására használták, illetve a festészet bizonyos területein:  pop art, a dadaizmus vagy a szürrealizmusban jelent meg.

1960 után az airbrush-t egyre szélesebb körben kezdték használni reklámokban, illetve képregényekben, amely növekvő népszerűséget hozott.

 

A végső áttörést az 1972-es párizsi biennálé hozta el, ahol is hiperrealista festők, egy óriási foto realisztikus képet állítottak ki. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy az airbrush egy semmilyen más eszközzel nem helyettesíthető festőszerszám, amivel foto realisztikus képeket lehet alkotni 

 

„Az eredmények megdöbbentőek; még akkor is fotógráfiai minőségűek, ha a modellek a legkevésbé figuratívak…Borzongató amikor egy kis rész festésekor alig érinti a felületet, mintha tisztán mentális tett lenne.” Man Ray

 

A felszerelés részei

 

Az airbrush felszerelés alapvetően 3 részre osztható:

  • Kompresszor
  • Tömlő
  • Airbrush pisztoly amiból a minőségit ajánlom mind kezdő, mind haladó felhasználónak (Lásd az oldal tetején lévő infinityt)

Szerző: Sinka Krisztián